P.W. v.d. Waal

Loonverpakking

Al meer dan 50 jaar een begrip in verpakken

Historie v.d. Waal

1965

Start in handel Peulvruchten 1965

Piet van der Waal is in 1965 begonnen met het venten langs de deur, als handelswaar bood hij toen voornamelijk aardappels, groenten en fruit aan. Na een aantal jaar is hij op zoek gegaan naar marktplaatsen voor aardappels en peulvruchten.

De groothandel kwam toen al snel met de vraag of hij peulvruchten in consumentenverpakkingen kon leveren? Dit bleek een "gat in de markt" te zijn, waarbij het afwegen van de peulvruchten in het begin nog geheel handmatig gebeurde.

Naderhand werd een machine aangekocht, om deze verpakkingen automatisch af te wegen en niet lang daarna volgde een echte verpakkingsmachine, die het hele proces van afwegen tot vullen ter hand nam.

Dit bedrijf groeide gestaag door met als gevolg lange dagen en weinig rust. In 1995 werd Piet door een hernia getroffen en kon hij zijn werk niet meer doen, hij belandde op bed en zijn werk werd waargenomen door zijn vrouw en kinderen. Er ontstond een echt familiebedrijf, waarbij zoon Peter zich als plaatsvervanger ontplooide. Dit werd al snel definitief, waarbij het verpakken behoorlijk werd uitgebreid.

In 2015 bestonden wij 50 jaar en dit vond Piet van der Waal een mooie gelegenheid om afscheid te nemen, Peter werd daarmee 100% eigenaar en directeur. Het bedrijf bleek al snel te groot om door één persoon geleid te worden en in 2017 is Herman Bulk mede-eigenaar geworden.

In 1997 werd de oude locatie te klein en konden de vrachtwagens er niet meer komen, een verhuizing naar het industrieterrein van Strijen bleek noodzakelijk.

2024

Nieuwbouw Strijen 1997

Toen in 2004 ook deze locatie te klein werd, is er een gedeelte aangebouwd, het vloeroppervlak is uitgebreid van 500m² naar 1200m². In 2015 kwam het aangrenzende pand te koop en daarmee is de vloeroppervlakte nu 1800m².

Als een van de eerste verpakkingsbedrijven in Nederland hebben wij in 2007 een HACCP-certificaat behaald, om aan de eisen van de voedselveiligheid te kunnen voldoen.

In 2012 hebben wij hier een SKAL-certificaat aan toegevoegd en voldoen daarmee aan de steeds groter wordende vraag om Biologische producten te verpakken.

Om nog beter aan de wettelijke eisen en aan de verwachtingen van onze klanten te kunnen voldoen, hebben wij in 2013 het HACCP-certificaat vervangen door een IFS Food certificaat.

Wij hebben door de tijd behalve de lineaire verpakkingsmachines voor pillowbags en blokbodem zakjes, ook nog een cupjesmachine en een machine om emmers te sealen aangeschaft.

In 2015 hebben wij een machine gekocht die Doypacks en Quatroseal zakjes kan maken, wij kregen hier zoveel aanvragen voor, dat wij in 2018 nog een machine hebben gekocht die Quatroseal zakjes kan maken.

Anno 2024 worden dus bijna alle droge voedingsmiddelen verpakt die in een zakje, cupje of emmer kunnen (zie mogelijkheden).

Er zijn momenteel 8 verpakkingslijnen met gemiddeld 16 man personeel.